Kulturne manifestacije

Kalendar kulturnih manifestacija

Mart
Svet žena - Loznica
April
Proslava Boja na Čokešini – Manastir Čokešina
Maj
Đački sabor - Tršić
Jun
Mićini i Verini dani - Loznica
Likovna kolonija - Tršić
Avgust
    
Proslava Cerske bitke - Tekeriš
Međunarodni festival folklora »Evropa igra« - Loznica
Takmičenje u paraglajdingu – Gučevo, Banja Koviljača
Cerski maraton – Tekeriš-Loznica
Somovijada – Zvorničko jezero, Mali Zvornik
Drinska regata - Ljubovija
Moba – Manastir Svetog Nikolaja, Soko grad
Septembar
Vukov sabor – Tršiđ, Loznica
Obeležavanje Gučevske bitke - Gučevo
Oktobar
Cvijićevi dani - Loznica
Oktobarski dani - Draginac
Vukov sabor

U znak sećanja na Vuka Stefanovića Karadžića, u Tršiću i Loznici i širem Vukovom zavičaju, svake godine se održava Vukov sabor, kao jedna od najznačajnijih i najvećih kulturnih manifestacija u Srbiji. Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. godine, kada je obavljeno osveštavanje obnovljene Vukove kuće. Od tada do danas sabor se nije obeležavao samo ratnih godina (1941. i 1944. godine). Dva sabora su bila najznačajnija zbog jubileja – 1964. godine, kada je proslavljena stogodišnjica smrti Vuka Karadžića, i 1987. godine kada je obeleženo dvesta godina od rođenja ovog velikana, pod parolom »Dva veka Vuka«. Svake godine sabor se održava treće nedelje u septembru.

Đački Vukov sabor

Od 1971. godine održavaju se susreti škola koje nose Vukovo ime, a povod je takmičenje iz srpskog jezika, koje je preraslo u tradicionalnu manifestaciju Đački Vukov sabor. Održava se svake godine u maju u Vukovom Tršiću.

Mićini dani

U pomen na slikare Miću Popovića i Veru Božičković-Popović organizuje se manifestacija »Mićini i Verini dani«. Manifestacija je prvi put održana 2001. godine i vezana je za dan Mićinog rođenja, 12 jun. Tokom dvodnevne manifestacije prikazuju se razni programi iz oblasti likovne, pozorišne i filmske umetnosti. Tim povodom Centar za kulturu »Vuk Karadžić« izdaje časopis »Prizor«, posvećen umetnosti akademika Miće Popovića.

Cvijićevi dani

U Loznici se od 1995. godine održava ova kulturna manifestacija posvećena velikanu naše geografije, doktoru Jovanu Cvijiću. Manifestacija se održava na dan Cvijićevog rođenja, 12. oktobra. Od 2003. godine, manifestacija je podignuta na nivo naučnog skupa.