Znamenite ličnosti

Donje Podrinje je kolevka mnogih znamenitih ličnosti. Na ovom prostoru rođeni su: Vuk Stefanović Karadžić, Jovan Cvijić, Anta Bogićević Miodrag Mića Popović, Aleksandar Saša Petrović i dr.

  • Jovan Cvijić

    muzej-jadraRođen je u Loznici 1865. godine. Posle završenih škola u Loznici i Šapcu, odlazi za Beograd, gde na Velikoj školi završava geografske nauke. Doktorsku disertaciju odbranio je u Beču. Postao je svetski poznat i priznat geograf, antropogeograf, etnolog i sl. Mnogim naučnim disciplinama uspostavio je temelje i za svoj rad dobio brojna priznanja i titule. Umro je u Beogradu 1927. godine.
  • Vuk Stefanović Karadžić

    muzej-jadraRođen je u Jadru, u selu Tršiću, 1787. godine. Bio je reformator srpskof jezika i tvorac današnje azbuke. Njegov značaj ogleda se i u tome što je uveo narodni jezik u književnost, uveo fonetski pravopis, objavio prvi Srpski rečnik, izdao na desetine knjiga o narodnim pesmama i umotvorinama i sl. Umro je u Beču 1864. godine.
  • Mića Popović

    muzej-jadraMića Popović je bio slikar, filmski režiser, književnik, teoretičar i istraživač umetnosti. Kao slikar, Popović je najpoznatiji po svom „enformel" (francuski: informel, neformalno) periodu (1958 - 1968) i „slikarstvu prizora" (od 1968). Bio je autor nekoliko filmova 1960-ih, od kojih su dva („Čovek iz hrastove šume" i „Delije") bila zabranjena od vlasti.