Znamenitosti kraja

 • Zavičajni muzej Jadra

  muzej-jadraMuzej Jadra otvoren je u Loznici 1987. godine. Njegova osnovna delatnost je rad na prikupljanju muzejskog materijala uz svih oblasti života i rada ljudi ovog kraja, rad na izučavanju istorijske prošlosti, održavanje spomenika, spomen prostora i spomen obeležja, štampanje prigodnih publikacija, kao i obeležavanje značajnih datuma vezanih za ličnosti i događaje, kao i organizovanje izložbi. Zgrada muzeja ima status spomenika kulture. Pored stalne postavke, u muzeju se organizuju i povremene tematske izložbe.
 • Galerija Miće Popovića i Vere Božičković - Popović

  Mića Popović je svom rodnom gradu ostavio slike i predmete od neprocenjive vrednosti, koje zajedno sa slikama njgove supruge Vere Božičković-Popović čine pravu umetničku riznicu. Stalna postavka njihovih slika nalazi se u galeriji, koja je u sastavu Centra za kulturu »Vuk Karadžić«. Galerija - legat se nalazi u kući Katića u Loznici.
  mica popovic3 mica popovic4 mica popovic5
 • Loznička crkva

  U blizini Osnovne škole »Anta Bogićević« nalazi se loznička crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice iz 1873. godine. Crkva ima tri mala i jedan veliki toranj, a podignuta je na uzvišenju, tako da se može videti se svih strana.
  Badnje Vece  B Backovic
  IMG 2989
  Ikonasuvenir B Backovic
  Loznicka Crkva B.Backovic
  Svecana Liturgija B Backovic
  Vrabac Pravoslavac B Backovic
 • Loznička gimnazija »Vuk Karadžić«

  muzej-jadraStara zgrada gimnazije podignuta je 1871. godine. Tu se prvobitno formirala Loznička realka, koja je imala dva razreda i bila je među prvih pet takvih škola u Srbiji. Godine 1890. odobreni su i treći i četvrti razred u lozničkoj gimnaziji. Lozničku realku je pohađao i budući velikan srpske nauke Jovan Cvijić.